Charles Bukowski „Șuncă pe pâine”

Toți prietenii mei cunosc pasiunea pe care o am față de Charles Bukowski, astăzi însă vreau să vă povestesc despre cum a început marea mea dragoste față de el. 20292668_1296208130502662_7690122985582782556_n

Eu sunt genul ăla de om cinic și dur și răutăcios pe care puțini îl suportă dar la care mulți visează să ajungă. Zic asta fără nici un fel de modestie. Sunt genul ăla de om de rahat care comentează orice vrea și cum o vrea. Și într-o bună zi la unul din comentariile mele pe o rețea de socializare, cineva îmi zice că dacă ar fi să scrie o carte cu personaje reale eu aș fi „d-na Bukowski” la fel de revoltată și dură ca și el, la fel de nepăsătoare. Astfel intriga mea față de acest Bukowski m-a adus să fac cunoștință cu „Șuncă pe pâine” prima sa cartea în care m-am îndrăgostit.

Pentru toți tații” – motto-ul cu care își începe Henry Chinaski (alter ego-ul autorului) cartea. Deopotrivă fiecare roman al său are câte un motto.  

În acest roman autorul ne povestește adevărul despre anii copilăriei lui, în perioada Marii Crize înaintea celui de al Doilea Război Mondial, pe care adesea am comparat-o cu anii 90 în care m-am născut. Despre tatăl său sărit de pe fix și violent și despre mama sa, prea supusă și fricoasă ca să intervină în momentele de agresivitate și parcă nu era destul dar mai este lovit și de o acnee gravă. În acest context nu e de mirare că Henry se maturizează rapid și devine adolescentul cinic, sarcastic și agresiv, lipsit de marile ambiții ale societății. Adolescentul care nu cunoaște decât nefericirea dar care descoperă mai apoi treptat adevăratele plăceri ale vieții. Încă virgin dar pasionat de femei, descoperă masturbarea și alcoolul, cel de-al doilea devenit mai târziu pasiunea sa: „Niciodată nu mă simțeam așa de bine. Era mai bine decât atunci când mă masturbam. Am trecut de la un butoi la altul. Era ceva magic. De ce nu-mi spusese nimeni? Cu asta, viața era minunată, un bărbat care bea era perfect, nu-l mai putea atinge nimic.”

Un rebel împotriva oricărei conformități precum religia: „Hotărâsem că sunt împotriva religiei cu câțiva ani înainte. Dacă era adevărată, făcea din oameni niște proști sau îi înnebunea. Iar dacă nu era, proștii erau cu atât mai proști.” Fragmentul din roman în care m-am îndrăgostit.

Revoltat împotriva întregului sistem și a unui ritm de viață monoton și trist: „Gândul de-a fi ceva nu numai că mă îngrozea, mă îmbolnăvea de-a binelea. Gândul de-a fi avocat, consilier, inginer sau ceva asemănător mi se părea imposibil. De-a mă însura, de-a face copii, de-a fi prins într-o structură familială. Să fac lucruri, lucruri simple, să iau parte la picnicurile în familie, la Crăciunuri, la sărbătorile de 4 Iulie, de Ziua Muncii… omul se năștea numai ca să îndure lucrurile astea și apoi să moară? Preferam să fiu spălător de vase, să mă întorc singur într-o cămăruță și să beau până adorm.”  Nimic mai savuros și mai copleșitor de sincer.

Revoltat împotriva oamenilor și a prostiei lor: „… toți la fel. Iar eu trebuie să trăiesc cu nenorociții ăștia tot restul vieții, îmi spuneam. Dumnezeule, toți aveau anusuri și organe sexuale, aveau gurile și subsuorile lor. Se căcau și trăncăneau și erau porști ca balega de cal. Fetele arătau bine de la distanță, cu soarele care le strălucea prin rochii, prin păr. Dar dacă te apropiai și ascultai ce le ieșea din gură, simteai nevoia să sapi pe sub deal și să te ascunzi acolo cu o mitralieră.”

Pentru ilustrarea acestui personaj fascinant și ne-ordinar pe care chiar l-am simțit ar fi necesar să citez aproape toată cartea, așa că mă abțin dar nu înainte ca să închei cu un ultim alineat : „Știam că nici eu nu sunt pe de-a-ntregul sănătos. Știam că, așa cum știusem de copil, că era ceva ciudat la mine… Stând acolo și bând, m-am gândit la sinucidere, dar am simțit un atașament bizar față de corpul meu, față de viața mea. Așa pline de cicatrici cum erau, erau ale mele. Mă uitam în oglinda dulapului și rânjeam: dacă tot te duci, ai putea foarte bine să ei cu tine opt, zece sau douăzeci dintre ei…”

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s