Festivalul Voluntarilor 2017

Pentru că eu îmi permit să scriu aici tot ce doresc și despre ce doresc, astăzi o să scriu despre un eveniment care are loc în fiecare an la noi. Nu, nu o să scriu despre Anul Nou și nici despre bradul din centrul Capitalei care a făcut furori pe internet, de parcă ar fi cel mai important eveniment care s-a întâmplat în țara noastră. Astăzi vreau să vorbesc despre un eveniment întâmplat recent, Festivalul Voluntarilor care a ajuns la a XV-a ediție. Festivalul care întrunește tineri din orice colț al țării, tineri activi și dornici de a face o schimbare. Mai exact, vreau să vă vorbesc despre atitudine, responsabilitate și imbecilism, pentru-că așa numesc eu răsfățul moldoveanului.

24130219_1312247732252979_3939250787351853568_o

Mai întâi de toate vreau să vă aduc la cunoștință că orice eveniment organizat are neajunsuri dar și marile probleme ascunse de ochii așa numitor „experți” care vin la totul gata. Despre faptul că grijile și problemele nu încep în ziua evenimentului și că nu sfârșesc odată cu el probabil că știu doar cei care au organizat cândva ceva. Așa că, dragii mei experți în toate haideți să vă povestesc niște detalii…

Chiar dacă Festivalul Voluntarilor este organizat cu scopul de a recunoaște în public munca și meritele voluntarilor cât și promovarea activităților de voluntariat, nu totul se face prin voluntariat, recunosc asta cu un mare regret. Începem de la o simplă sală care nu a putut fi oferită pe gratis, așa că…

E atât de ușor să vii la un eveniment și după asta să critici despre cum ar fi trebuit să fie organizat și cum ar fi fost mai bine dându-te „marele erou”. Desigur nu e nimic complicat când vii la totul gata. Tu nu știi ce se ascunde în spatele cortinei dar de fapt acolo e cel mai interesant. Tu nu știi câte resurse financiare sau cheltuit din buzunarul propriu, tu nu vezi cât timp și nopți nedormite au fost jertfite pentru organizare, câți neuroni au fost aruncați la gunoi sau câtă responsabilitate a trebuit să-ți iei pe umeri atunci când știi că cineva poate să nu-și ducă lucrul până la capăt (la noi doar moldovenii pot cu mare ușurință să se apuce de un lucru dar să nu-l finiseze, asta e implementat încă din copilărie când te joci cu jucăriile dar nu le pui la loc și ți se pare că toată viața cineva o să-ți adune jucăriile din urmă).

Se știe că termenul de „voluntariat” la noi încă nu este recunoscut și când vine vorba de a face un serviciu fără remunerare nimeni nu se aruncă să-l facă, așa că, să telefonezi oamenii și să-i rogi să-ți ofere ceva pe gratis e o muncă colosală. Iar faptul că unora nu le-a plăcut trofeele, altora nu le-au plăcut diplomele, unii nu au rămas satisfăcuți de cadouri iar alții în general și-au vârât piciorul și nici nu au avut respectul să vină să și-l ia, rămâne pe buna voastră educație și demnitate dacă desigur o aveți. Îmi vine greu să vă înțeleg capriciile când știu că stați pe jumătate în nămol. În plus e dificil să înțeleg, cum poți să depui dosarul la un concurs, să îndeplinești un chestionar, să furi locul unei alte persoane care ar fi participat cu plăcere, să pierzi timpul altor persoane care îți analizează dosarul, să ai tupeul să confirmi prezența și într-un sfârșit să nu vii să-ți ridici premiul?! Iresponsabilitatea asta nu am să o înțeleg niciodată și am s-o numesc întotdeauna imbecilism (dex. imbecil- persoană cu capacități mintale foarte reduse, lipsită de facultatea de a înțelege ușor).

Dar, e și mai dificil să înțeleg cum poți să ceri/ dorești ca tinerii să facă voluntariat în țara asta dacă tu ca stat nu le oferi exemplu și nu-i motivezi cu nimic. Nu ați oferit o sală pe gratis, nu ați oferit niște artiști care să-și facă serviciile pe gratis (sau să fie plătiți din banii pe care ia-ți furat), nu ați acoperit cheltuielile pentru întreaga organizare dacă tot aveți bani să-i cheltuiți pe diferite căcaturi (vaze, brazi, luminițe, mobilier, artiști aduși de peste hotare).

Așa că, dragi tineri activi, recunoaștem cu toții că trăim într-o țară de rahat cu condiții la fel care nu vă poate oferi nimic în schimbul efortului pe care îl depuneți în a face lucrurile mai frumoase. Implicați-vă în voluntariat, fiindcă pe lângă suportul și ajutorul adus comunității veți mai avea posibilitatea să cunoașteți mulți oameni noi, oameni interesanți și creativi care împreună cu voi doresc să aducă o schimbare. Veți avea posibilitatea să învățați lucruri noi și utile, să lucrați în echipă, să respectați opiniile și succesul altor persoane și chiar să vă distrați împreună. Veți avea posibilitatea să puneți în practică ceea ce deja cunoașteți și să realizați toate ideile pe care le aveți. În plus veți obține o experiență bună în a vorbi în fața a mai multor oameni și a vă integra în societate.

 

Din perspectiva unui simplu vizitator la eveniment și a unui om care dorește să înțeleagă…

Sursa foto: facebook/ Festivalul Voluntarilor 2017

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s