Jorge Luis Borges „Relatarea lui Brodie”

…„povestirile mele, la fel ca acelea din O mie și una de nopți, vor să distreze și să emoționeze, nu să convingă.” – din prologul autorului.

La sigur că autorul avea dreptate, unele istorii din această carte m-au emoționat destul, altele chiar m-au distrat. Relatarea lui Brodie conține 12 istorioare mici care se învârt în jurul unei idei, atât autorul cât și personajele sale, atunci când vorbesc, nu fac altceva decât să se cufunde în „memoria infinită”, iar „visul fiecăruia este parte din memoria tuturor”. Chiar dacă la prima vedere istorioarele ni se par o adunătură de povești total diferite, acestea au de fapt un subtil fir care le leagă pe toate. Moartea- o soluție inevitabilă de rezolvare a problemelor, femeia- creatură neinteligentă, fără valoare, folosită doar pentru satisfacție sexuală.


Iată câteva momente fascinante din istorioarele care mi-au plăcut cel mai mult.
Intrusa
„Azi am omorât-o. Să stea aici, cu țoalele ei cu tot. Așa n-o să mai facă rău nimănui. Se îmbrățișară, aproape plângând. Acum îi mai leagă ceva: femeia jalnic sacrificată și obligația de a o da uitării…”

 

Istoria lui Rosendo Juarez
Un bărbat care se gândește la o muiere mai mult de cinci minute în șir nu e bărbat, e papă-lapte…”
„În noaptea cea am aflat că nu e greu să omori un om sau să fii omorât…”

Juan Murana
În sicriu, în locul mortului se afla un chip de ceară. I-am spus lucrul acesta mamei; unul din cei de la pompe funebre începu să râdă și-mi lămuri că acel chip înveșmântat în negru era domnul Lunchessi. Am rămas fascinat, privindu-l. Mama a trebuit să mă tragă de mână.”

Bătrâna doamnă
„Cuvintele protestant, evreu, mason, eretic și ateu erau, pentru ea, sinonime și nu exprimau nimic…”
„Să dormi, precum se știe, este cel mai secret dintre actele noastre. Îi dedicăm o treime din viață și nici măcar nu-l înțelegem. Pentru unii, nu este altceva decât o eclipsă a treziei; pentru alții o stare mai complexă, care cuprinde laolaltă noțiunile de ieri, azi, mâine; iar pentru alții, o neîntreruptă serie de vise.” 
„ Credeau că aparțin aristocrației, dar aristocrația îi ignora; erau coborâtori dintr-un erou, dar manualele de istorie omiteau să-l menționeze…”

Relatarea lui Brodie este o carte de relaxare pe care o poți răsfoi la orice pauză, este foarte mică și se citește destul de ușor pentru faptul că fiecare istorioară conține 5-7 pagini iar unele dine le sunt chiar intrigante.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s